Roodheid / erytheem

Roodheid is vaak een bijkomstigheid van een aandoening en soms is het een op zichzelf staand ‘probleem’.  Bijna altijd wordt roodheid, die kan worden waargenomen, als storend ervaren.

Roodheid kan ontstaan door aanwezigheid van een infectie of ontsteking, als bijwerking van een medicijn, of door stofjes die vrijkomen. Dit kan ervoor zorgen dat de vaatwanden even verwijden.  Langdurige roodheid kan ontstaan door huidaandoeningen zoals bijvoorbeeld eczeem, continue verwijde vaatjes of het kan een dieper liggende systemische oorzaak hebben.

 

Roodheid in het gezicht 

De meest bekende vorm van roodheid in het gezicht is natuurlijk het blozen. Dit is een vluchtige roodheid die vanzelf weer verdwijnt. Het ontstaat doordat de bloedvaatjes verwijden. Dit gebeurt ook bij opvliegers, bij inspanning en bij het eten van sommige voedingsmiddelen (vitamine B3). 


Veel blijvende roodheden die zich uiten in de huid hebben een interne onderliggende oorzaak. Dit moet bij een dermatoloog, eventueel met behulp van een huidbiopt, worden aangetoond. Dan kan de onderliggende oorzaak worden behandeld. Veel voorkomende voorbeelden zijn: eczeem, netelroos, psoriasis en dermatitis.

 

Roodheden die behandeld kunnen worden door de huidtherapeut.

  • Uitgezette adertjes/couperose kan ontstaan bij mensen die veel buiten zijn, bij mensen die herhaaldelijk flushes hebben en het kan een genetisch factor hebben. Deze roodheid is te behandelen met behulp van de blend-methode of de laser
  • Rosacea is een vorm van roodheid die vaak gepaard gaat met de verwijde vaatjes die hiervoor benoemd werden. Rosacea kan zich beperken tot de blijvende roodheid door de verwijde adertjes maar kan ook gepaard gaan met ontstekingen die op puistjes lijken. Bij rosacea behandelen we de huid heel voorzichtig. Advies voor thuis is het gebruik van de BIO lijn van Lira Clinical. Dit zijn producten voor de gevoelige huid.
  • Ontstekingsacné. Acné waarbij bulten en roodheden nog afzonderlijk van elkaar kunnen worden gezien en waarbij pus uit de puistjes komt is goed te behandelen door de huidtherapeut m.b.v. acnétherapie. Ontstekingsacné waarbij grote, pijnlijke bulten aan elkaar groeien kan beter door een dermatoloog worden gezien.
  • Hidradenitis is een chronische huidaandoening met pijnlijke abcessen, ontstekingen en bulten in de liezen, oksels of het genitale gebied. Het ziektebeeld ontstaat bij de talgklieren. De afvoergangen van de talgklieren raken afgesloten. Dit leidt tot uitzetting en beschadiging waarbij de inhoud in de omliggende huid terecht komt en er een ontstekingsproces op gang komt. Door definitieve haarreductie toe te passen met de Nd;yaglaser ondersteunt dit het bestrijden van de primaire oorzaak, de afsluiting van de talgklierafvoergang. Hiernaast heeft deze laser een positieve uitwerking op de ontsteking.  
  • Rode littekens. Dit zijn meestal hypertrofische littekens. Behandeling met siliconengel/sheets i.c.m. massage en endermotherapie is hierbij de beste methode die de huidtherapeut kan bieden. Bij striae of atrofisch litteken dat rood is, helpt massage gecombineerd met microneedling.
  • Diffuse roodheid Is te behandelen met een kort gepulseerde laser of een IPL systeem die korte pulsen kan geven. Bij Huidzorg De Ronde Venen kun je terecht voor camouflagetherapie (dekkende make-up) en/of minder dekkende BB cream van Lira Clinical voor thuisgebruik.
  • Spider naevus. Het is een solitair uitgezet adertje. Het ontstaat vaak door hormonale factoren. Bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Het adertje verdwijnt dan meestal weer binnen 3 maanden na de zwangerschap. Ook kan er een leveraandoening of schildklieraandoening aan ten grondslag liggen. Het adertje kan dan zonder probleem behandeld worden. Dit kan goed behandeld worden met de blendtechniek
  • Wijnvlek/ooievaarsbeet. Voor een wijnvlek en ooievaarsbeet geldt hetzelfde als voor diffuse roodheid: laten behandelen met een laser of/en camoufleren.
  • Poikyloderma van Civatte. Dit is roodheid met witte plekjes erin, als een soort net in de hals. Het wordt veroorzaakt door de zon, maar erfelijke aanleg, cosmetica en parfums kunnen hierin ook een rol spelen. Lasertherapie, hydrochinon of camouflagetherapie kunnen worden toegepast. Uiteraard moet de huid beschermd worden tegen de zon om verergering te voorkomen. 
  • Kersenwratjes/hemangioma senile. Dit zijn goedaardige bolvormige bultjes variërend in grootte. De rode kleur wordt veroorzaakt door stuwing van kleine vaatjes. Ze zijn met name gelokaliseerd op de romp en bovenarmen en -benen. Ze ontstaan al op jong volwassen leeftijd en nemen in aantal toe na verloop van tijd. Ze kunnen goed behandeld worden door middel van elektrocoagulatie

 


De vorming van nieuwe roodheden kan niet worden uitgesloten. Kans op nieuwvorming kan worden verminderd door overmatig zonnen, alcohol en roken te vermijden, uw huid regelmatig in te smeren met Lira clinical SPF lijn factor 30 en de juiste huidproducten te gebruiken op advies van de huidtherapeut.

 
Milde peelings toepassen bij roodheden in de huid kunnen ervoor zorgen dat de huidbarrière verbetert. Gebruik thuis de geadviseerde producten met ontstekingsremmende en kalmerende ingrediënten en je kunt je gevoelige rode huid zo heel goed behandelen. 


Meer informatie over de behandeling van roodheden?

De huidtherapeut bespreekt tijdens een intake welke behandeling voor u het meest geschikt is.

Als u vragen hebt of huidadvies wilt, kunt u altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Contact

 


Instagram