Goedaardige plekjes
Bij het ouder worden krijgen we allemaal te maken met bobbeltjes, ruwe plekjes of vlekjes op de huid. Gelukkig zijn de meeste huidonregelmatigheden onschuldig. Hoewel het een veelvoorkomend verschijnsel is ziet men toch liever een gladde, egale huid en laten mensen hun goedaardige plekjes uit cosmetisch oogpunt verwijderen.
Ontstaan
Bij veel goedaardige plekjes is de oorzaak niet bekend. Wel is duidelijk dat erfelijkheid, ouder worden en blootstelling aan zonlicht een rol spelen. Het is meestal een opeenhoping van cellen en weefsel. Sommige plekjes zijn gepigmenteerd, andere plekjes zijn huidkleurig, schilferen of bevatten bloed of weefselcellen.
Soorten
Er bestaan vele soorten goedaardige huidplekjes. Veel van deze plekjes kan de huidtherapeut beoordelen en verwijderen maar sommige plekjes moeten chirurgisch verwijderd worden door een dermatoloog. Dit kan te maken hebben met de grootte, de diepte of verdachtheid op verkeerde cellen. Moedervlekken moeten altijd eerst gecheckt worden door een dermatoloog. Wist u dat één op de drie melanomen ontstaat uit een moedervlek! En bij veel moedervlekken zit het pigment ook dieper in de huid. De onderstaande goedaardige plekjes kan de huidtherapeut verwijderen:
- dermatosis papulosa nigra (ouderdomswratjes bij donkere huid)
- fibromen/steelwratjes/skin tags
- gerstekorrels /milia
- kersenwratjes /seniele angiomen
- ouderdomswratten / verruca seborrhoïca
- syringomen (witte vlekjes onder de ogen die geen talg bevatten)
- talgklierhyperplasie
- xanthelasma (gelige verkleuring rondom de ogen)
- venous lake (blauwe verkleuring op de lip)
- reuzencomedo (heel grote mee-eter)
Onderzoek
In de praktijk wordt de plek die u wilt laten verwijderen zorgvuldig beoordeeld. Er wordt gelet op de plaats, rangschikking, omvang, vorm, kleur, en type. Verder wordt u gevraagd of u pijn of jeuk aan de plek heeft en of deze verandert of wel eens bloedt. Of er huidkanker in de familie voor komt en hoe uw huidgenezing over het algemeen is.
Bij de geringste twijfel over de goedaardigheid van de plek zal u terugverwezen worden naar uw huisarts. Na verder onderzoek en schriftelijke toestemming kan alsnog een afspraak gemaakt worden om de plek te laten verwijderen.
Behandeling
De juiste techniek wordt gekozen om de plek te verwijderen. Alleen de plek zelf wordt behandeld. Dit gebeurt zeer nauwkeurig zodat de omliggende huid niet beschadigd wordt. In veel gevallen zal er een korstje ontstaan dat na enige dagen van de huid af valt en de huid geneest zoals u gewend bent van een klein (schaaf)wondje.
Meer informatie over de behandeling van goedaardige plekjes.
De huidtherapeut bespreekt tijdens een intake welke behandeling voor u het meest geschikt is.
Als u vragen hebt of huidadvies wilt, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.