Acné (mee-eters, puisten, pukkels)

Acné is een verzamelnaam voor heel veel verschillende onzuiverheden. De één heeft alleen mee-eters, de ander heeft een gezicht vol met puisten en soms zelfs abcessen. Alles daartussenin valt onder de noemer acné. En soms is de aandoening geen acné maar lijkt het erop.


Oorzaken van acné

Bijna altijd is er sprake van een erfelijke aanleg gecombineerd met een hormonale verstoring. 

Verder zijn er tal van uitlokkende factoren zoals: stress, verkeerde huidverzorgingsproducten, droge of juist vochtige lucht, irritatie, voedsel dat de bloedsuikerspiegel sterk beïnvloedt, melkproducten of te veel zon. 

In welke mate je acné ontwikkelt heeft ook nog te maken met welke processen hierbij betrokken zijn zoals:

  • Verhoogde verhoorning van de bovenste huidcellen, waardoor poriën verstopt raken;
  • Verhoogde talgproductie;
  • Ontsteking van de talgklieren door actieve aanwezigheid van de bacterie P. acnés.

 

Eerst een dokter raadplegen of eerst de huidtherapeut?

Allereerst probeer je uiteraard zelf je huid zo goed mogelijk te verzorgen. Helaas is dit juist vaak moeilijk en werkt dit niet of averechts. Er is vaak van alles geprobeerd en komt dan alsnog bij een huidtherapeut of dokter terecht.

Alleen bij een acné met flinke in elkaar vloeiende abcessen ga je direct via je huisarts naar een dermatoloog. Bij alle andere vormen van acné kan de huidtherapeut heel goed uitkomst bieden. 


De aanpak van acné bij de huidtherapeut

Er wordt uiteraard gekeken naar het soort acné, de ernst van de acné, de huidconditie waar we mee te maken hebben en de producten/rituelen die momenteel toegepast worden om de acné te verminderen. 

Ik bied een eerlijk en passend advies met thuisproducten van Lira Clinical. Vaak zijn dit producten met salicylzuur en/of bezoylperoxide erin. Het beste is om een nieuwe start te maken en alle middelen die u voorheen gebruikte aan de kant te zetten. Als thuis goed opgevolgd wordt wat ik in de praktijk adviseer, dan kan de acné al met 50% verbeteren door alleen al het gebruik van de thuisproducten.

Daarnaast raad ik aan regelmatig te komen voor behandeling. In de praktijk wordt naast het volledig reinigen van de huid ook vaak een peeling toegepast. Dit complete behandelplan zorgt ervoor dat de poriën niet verstopt raken, dat de talgproductie vermindert en dat de bacterie, P. acnés, minder kans krijgt ontstekingen te veroorzaken.


Huidproblemen die op acné lijken of een relatie hebben met acné:

  • Dermatitis perioralis (rode bultjes, geen mee-eters, geen bloedvaatjes) ⇒ antibiotica
  • Gerstekorrels (kleine witte cyste, meestal rondom ogen) ⇒ laten verwijderen door huidtherapeut
  • Grove poriën (Erfelijkheid maar zeker ook verstopping van poriën, verslapping van de huid en te vette huid zorgen voor grovere poriën) ⇒ behandeling met peelings door huidtherapeut en zelf goed reinigen ⇒ stimuleren celvernieuwing
  • Rosacea (adertjes, roodheid, puistjes, geen mee-eters) door beschadiging bindweefsel en/of vaatjes ⇒ behandeling door huidtherapeut ⇒ stimuleren celvernieuwing. Gebruik milde producten.

 

Meer informatie over de behandeling van acné.

De huidtherapeut bespreekt tijdens een intake welke behandeling het meeste geschikt is.

Als je vragen hebt of huidadvies wilt, kun je altijd vrijblijvend contact met mij opnemen.

Contact

 


Instagram