Atrofische en hypertrofische littekens

Een litteken is een uit stevig bindweefsel bestaand, vast aanvoelend, huidgebied dat bij de genezing van een wond ontstaat. Het weefsel is rijker aan vezels en armer aan cellen, vaten en vocht waardoor een afwijkend huidbeeld ontstaat. Verschillende cellen en vezels zijn betrokken bij de wondgenezing vanuit de diepere huidlaag, de dermis. Fibroblasten zorgen onder meer voor de aanmaak van collageen en elastinevezels en er groeien nieuwe bloedvaten. De basis van het herstellen van de huid blijft hetzelfde, maar het verschil zit hem in de toedracht en de diepte van de wond. Toch zijn er twee afwijkende soorten littekens nl:

 
Hypertrofische littekens

Wanneer een wond geneest en de huid dikker doorgroeit spreek je van een hypertrofisch litteken. Bij een hypertrofische genezing van een wond kun je het beste eerst anderhalf jaar afwachten wat het litteken doet. Het gebeurt namelijk wel dat een hypertrofisch litteken na het bereiken van z’n maximale grootte spontaan in regressie gaat. Keloïde littekens groeien door buiten de wondranden en kennen bijna nooit spontane regressie. 

Hypertrofische en keloïde littekens ontstaan eerder bij donkere huidtypes, brandwonden, spanning op de wond, infectie of aanwezigheid van lichaamsvreemd materiaal.


Atrofische littekens

Bij een atrofisch litteken wordt de normale huid door veel minder bindweefsel vervangen. Het ziet er daarom uit als een verzonken litteken. Het is niet geheel te voorspellen wanneer een litteken normaal, atrofisch of hypertrofisch gaat genezen. De meeste atrofische littekens worden veroorzaakt door acne en waterpokken. Soms ontstaan ze ook door een normale verwonding of door een geneeskundige behandeling. Ook striae is een vorm van atrofisch littekenweefsel.


Zelf te doen

Om zelf invloed uit te oefenen op de genezing van een wond kun je de BIO recovery balm van Lira Clinical gebruiken vanaf het moment dat de wond dicht is. De eigenschappen van deze crème zorgen voor bescherming, herstel en hydratatie. 

Als een litteken zich bevindt op een plek die veel wordt bewogen kun je het beste tijdens de genezing van de wond dit gebied goed blijven bewegen zodat het later niet zorgt voor spanning op het litteken. 

Verder zijn siliconenpreparaten zeer effectief om littekens te verminderen of te voorkomen. Ze verminderen de symptomen zoals jeuk, pijn of irritatie en kunnen een litteken aanzienlijk cosmetisch verbeteren in de zin van: kleiner, minder rood, vlakker en soepeler. Begin hiermee 2 weken na de verwonding, laat het preparaat minimaal 12 uur per dag op de huid zitten en de behandelduur moet ten minste 2-3 maanden zijn. Een alternatief voor de siliconensheets zijn tape of steristrips. 


Andere behandelingen:

Bij een hypertrofisch litteken kan de huidtherapeut:

Bij een atrofisch litteken zijn de volgende behandeltoepassingen mogelijk: 

 

De huidtherapeut bespreekt tijdens een intake welke behandeling voor u het meest geschikt is. 

Als u vragen hebt of huidadvies wilt, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Contact

 littekens.jpg


Instagram