Littekenbehandeling

Een litteken is een beschadiging in het onderhuidse bindweefsel die zich heeft hersteld, maar nog altijd zichtbaar blijft doordat de cellen die zijn gevormd andere eigenschappen hebben dan de omliggende huid. De cellen zijn steviger van structuur, daarom voelt een litteken meestal wat hard aan. De huidtherapeut kan in veel gevallen de cellen in die specifieke laag opnieuw aanzetten tot de aanmaak van cellen die meer eigenschappen hebben dan de omliggende cellen. Het littekenweefsel wordt hierdoor soepeler, gladder van oppervlak en normaliseert qua kleur. Belangrijk hierbij is dat de optimale condities voor genezing worden benaderd. Dit houdt in dat we hetzelfde gebied in een rustiger tempo laten genezen met meer zuurstof en voedingsstoffen.

 

Plan een GRATIS huidconsult >

 

Verschillende littekens

Littekens ontstaan bijvoorbeeld door verbranding, een operatie, een ongeluk, kleine wondjes als acné, waterpokken of striae (uitgerekte huid). Zo al tal van oorzaken welke kunnen zorgen voor littekens. Deze kunnen als storend worden ervaren, maar niet ieder litteken heeft dezelfde behandeling nodig om te herstellen. Bovenstaande soorten littekens kunnen onderscheiden worden in atrofische en hypertrofische littekens, ofwel in de huid verzonken littekens en op de huid liggende littekens. Het ‘normale’ litteken is gelegen op hetzelfde huidniveau als de omliggende huid, is wit van kleur en niet verkleefd aan de onderliggende huidlagen. Bij dit litteken kan alleen camouflage hulp bieden. De overige littekens kunnen op andere wijzen behandeld worden. Echter, altijd zal een litteken enigzins te zien blijven.


Behandelmogelijkheden

Bij hypertrofische littekens is de collageenaanmaak (de aanmaak van stevig weefsel) juist iets te veel. We willen hier het collageen omvormen naar een ander soort collageen en de strengen netjes met de huidlijnen mee laten groeien in plaats van kris kras door elkaar wat vaak gebeurt tijdens de genezing. 

 

  1. Siliconenpleisters / gel. Dit is de eerste en beste behandelmogelijkheid die u zelf kunt toepassen. Dat het helpt is wetenschappelijk bewezen. Hoe het exact werkt is niet geheel duidelijk. Waarschijnlijk heeft het ermee te maken dat de huid wordt afgesloten waardoor minder vochtverlies plaats vindt en er meer vocht vastgehouden kan worden waardoor een wond of litteken mooier/gladder geneest.
  2. Littekenmassage. Deze massage zorgt ervoor dat de huid rondom het litteken soepeler wordt. De elasticiteit verbetert hierdoor. Hierbij wordt het LPG-apparaat ook vaak ingezet.
  3. Cryotherapie. Bevriezing van de cellen en nieuwe genezing van het litteken. Als hiervoor gekozen wordt kan dit het beste gecombineerd worden met het gebruik van siliconenpleisters zodat de kans kleiner is dat opnieuw een hypertrofisch litteken ontstaat.
  4. Camouflagetherapie. Hierbij kunnen we het litteken camoufleren. We bepalen de goede kleur en leren u aan hoe u de camouflage thuis kunt aanbrengen.

 

Bij atrofische littekens is er te weinig collageen aangemaakt.  We willen hier fibroblasten stimuleren tot meer aanmaak van collageen en elastine vezels. 

  1. Littekenmassage. Onder andere het LPG apparaat gebruiken we om het bindweefsel te masseren. Hierbij wordt de aanmaak van collageen en elastine weefsel extra gestimuleerd wat celvernieuwing teweeg brengt.
  2. Een peeling wordt voornamelijk gebruikt om (oude) acnélittekens te behandelen. Om acné littekens te verminderen gebruiken we glycolzuur peeling, Jessner en TCA.
  3. Camouflagetherapie. Hierbij kunnen we het litteken camoufleren. We bepalen de goede kleur en leren u aan hoe u de camouflage thuis aan kunt brengen.

 

Na de behandeling 

Voor alle behandelingen geldt: gebruik een zonbescherming SPF 30 of hoger dagelijks gedurende de gehele behandeltijd op plaatsen waar de huid aan de buitenlucht wordt blootgesteld. De littekens kunnen wat gaan jeuken. 


Het aantal behandelingen

Dit is sterk afhankelijk van de conditie van de huid, de leefwijze, de therapietrouwheid, de ontstaanswijze van het litteken en de reactie op de betreffende therapie. Hierover kan vooraf dus moeilijk beoordeeld worden. 


Vergoeding

Littekentherapie wordt in sommige gevallen vergoed. Meestal is de voorwaarde die de zorgverzekeraar hieraan stelt dat het litteken bewegingsklachten veroorzaakt in het dagelijks leven. Vraag uw zorgverzekeraar naar de polisvoorwaarden zodat u precies weet wat mogelijk vergoed kan worden. Littekens in hals of gezicht camoufleren wordt vergoed uit de aanvulende verzekering. Klik hier voor een overzicht van camouflagetherapie-vergoedingen van alle verzekereaars.

Behandelingen van acnélittekens vallen voor de verzekering onder acnétherapie in het gezicht en worden tot een bepaald bedrag vergoed uit de aanvullende verzekering. Kijk in uw polisvoorwaarden van uw aanvullende verzekering of acnétherapie wordt vergoedt en tot welk bedrag of klik hier voor een overzicht van acnetherapie-vergoedingen bij alle zorgverzekeraars. Huidzorg De Ronde Venen is aangesloten bij de beroepsvereniging NVH en staat geregistreerd in het Kwaliteitsregister Paramedici wat vaak een voorwaarde is van de zorgverzekeraar voor vergoeding.

 
Afspraak maken

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreken we tijdens een intakegesprek de vragen, wensen en verwachtingen met elkaar.

Ik stel u vragen over uw gezondheid, bekijk uw huid en maak een foto. Hierna wordt het behandelplan opgesteld waarin bovenstaande punten aan bod komen en een prijsopgave wordt gegeven. U tekent het behandelplan wanneer voor u alle informatie duidelijk is. Ook vragen we u om onze privacyverklaring te tekenen. I.v.m. wetgeving is het noodzakelijk dat bij het intakegesprek met een minderjarige een ouder/verzorger meekomt.

 

Het intakegesprek bied ik u graag kosteloos aan, omdat goede informatie en een eerste vertrouwde indruk belangrijk is voor een effectieve behandeling. Er wordt 45 minuten gereserveerd voor een intakegesprek.

 

Behandeling Tarief per behandeling
Intake gratis
Littekenmassage i.c.m. LPG endermologie® vanaf €25,-
Advies + bestellen siliconenpleisters vanaf €25,-
Cryotherapie vanaf €35,-
Camouflagetherapie met Dermacolor €76,-
Lira Clinical Peeling €67,-

 

Een afspraak kunt u maken via 06-41760642, info@huidzorgderondevenen.nl of via het contactformulier op de website.

 

Terug naar het overzicht

Instagram