Milia (milium, gerstekorrels)

Milia (milium, gerstekorrels) zijn kleine oppervlakkig gelegen bultjes (cysten) in de huid. Een onschuldige huidaandoening die na enkele maanden kan verdwijnen, maar helaas niet bij iedereen.

 

 Milia (milium, gerstekorrels) Huidzorg De Ronde Venen Mijdrecht

 

Herkennen van milia

Gerstekorrels zien eruit als witte of gelige korreltjes of bultjes in de huid. Het is vaak niet groter dan 1 tot 3 milimeter. Vaak komt het voor in het gezicht, op de wangen, op de oogleden of rondom de ogen, maar het kan ook elders op het lichaam voorkomen. Het zijn gesloten bultjes en dat maakt het lastiger om zelf te verwijderen.

Het verschilt van acne whiteheads of puistjes doordat hierbij vaak een ontsteking en pus aanwezig is. Het is dus vochtig. Gerstekorrels bevatten een droge witte/gelige substantie.

Milia kunnen groter worden, maar nooit meer dan zo’n 3 millimeter.

 

Oorzaken van gerstekorrels

  • De uitvoergangen van haarzakjes, talgkliertjes of zweetkliertjes kunnen verstopt raken met huidschilfers.
  • Gerstekorrels kunnen spontaan ontstaan. Dit komt redelijk vaak voor bij baby’s.
  • Ze kunnen ontstaan na beschadiging van de huid. Je kan hierbij denken aan een snijwond van een operatie, zonnebrand of na een opgelopen infectie van de huid.
  • Je kunt ze krijgen door bepaalde medicatie (op de huid aangebrachte steroïden of 5-fluorouraci).

 

Preventie

Het reinigen van je oogleden en gezicht of andere plekken waar gerstekorrels vaak voorkomen is het belangrijkste wat je zelf kunt doen om ze te voorkomen. Je kunt dan het beste ook regelmatig een exfoliant gebruiken als reiniger. Met een normale huidreiniger verwijder je vuil en loszittende dode huidschilfers, met een exfoliant verwijder je veel meer dode huidcellen, waardoor de kans op verstopping kleiner wordt. Afhankelijk van jouw huid kun je een exfoliant dagelijks of 2 à 3 keer per week gebruiken.

 vrouwelijk gezicht exfoliëren

 

Huidtherapie

De huidtherapeut kan je helpen bij het verwijderen van de milia als je je stoort aan de bultjes en kan je adviseren over de juiste producten die je zelf kunt gebruiken om milia zo veel mogelijk te voorkomen.

Het verwijderen van milia gebeurt meestal door er kleine gaatjes in te prikken, waardoor de opgehoopte substantie naar buiten geduwd kan worden. Er kan ook gebruik worden gemaakt van de coagulatietechniek. Met een warm klein naaldje wordt het milium ingeprikt en wordt de substantie gecoaguleerd waarna het lichaam zelf zorgt voor genezing.

Behandelde milia kunnen opnieuw ontstaan. Zorg dus zelf zoveel mogelijk voor preventie door de juiste exfoliërende producten te gebruiken.

 

Exfoliërende producten van Lira Clinical

 

Als u vragen hebt of huidadvies wilt, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Contact


Instagram