Oedeem

Oedeem is vochtophoping in een bepaald lichaamsgebied. Vaak wordt dit veroorzaakt door een operatie, bestraling of ongeluk maar soms is een defect aan het lymfestelsel aangeboren. 

Langdurig oedeem kan zorgen voor problemen zoals verharding van het weefsel, wondjes of vocht dat uit de poriën van de huid komt. 


Soorten oedeem

  • Veneus oedeem: CVI (chronische veneuze insufficiëntie) en DVT (diepe veneuze trombose) zijn hierbij de meest voorkomende vormen van oedeem door veneuze oorzaak. De terugstroom van veneus bloed is verminderd.
  • Lipoedeem: Symmetrische toename van onderhuids vetweefsel in de benen, bekkengordel en, minder vaak, de armen. Deze aandoening treedt vrijwel alleen bij vrouwen op en komt vaak familiair voor.
  • Lymfoedeem: Teveel aan vocht dat buiten de lymfevaten is getreden. Dit hoopt zich op in de huid waardoor een behoorlijke zwelling te zien kan zijn. Bij veel spanning op de huid kan er vocht door de huid heen komen. Ook kunnen er spontaan blaren ontstaan. Dit kan ontstaan wanneer het lymfestelsel is overbelast of (gedeeltelijk) is verwijderd of beschadigd. 

 
Oedeembehandeling

Compressietherapie om circulatie van veneus bloed en/of lymfatisch weefsel te verbeteren en omvang te verminderen. Hiernaast wordt manuele lymfedrainage in de praktijk toegepast om het eigen vatensysteem te activeren vocht af te voeren. Bij oedeem in armen en benen wordt na afname van het oedeem altijd een therapeutische elastische kous aangemeten. Deze dient ervoor het behaalde resultaat te behouden. 

 
Verwachting

Er wordt zoveel mogelijk aangestuurd op het zelf onder controle houden van het oedeem als eenmaal de onderhoudsfase is behaald. In de initiële fase wordt intensief behandeld m.b.v. compressietherapie gecombineerd met manuele lymfedrainage en oefeningen die u zelf kunt doen. 

Lymfoedeem wordt na de 20ste keer vergoed uit de basisverzekering. Voor veneus oedeem en lipoedeem geldt dit niet. Elastische kousen en verbandmiddelen worden wel altijd vanuit de basisverzekering vergoed. Houdt u er rekening mee dat dit van uw eigen risico afgaat. 

 

Meer informatie over de behandeling van oedeem.

Als u vragen hebt of huidadvies wilt, kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen.

Contact

 

oedeem-been.jpg


Instagram