Puisten op latere leeftijd?
Misschien heb je in de puberteit nooit last gehad van jeugdpuistjes en nu je ouder wordt komen er ineens (onderhuidse) ontstekingen en is je huid erg onrustig en onzuiver. Hoe kan dat? En, wat te doen tegen puisten in je gezicht op latere leeftijd of puisten op de rug van volwassenen?
Er is nog veel onbekend over waarom bij de ene volwassene de huid rustig blijft en dat bij een ander de huid erg onrustig is, ook al heeft diegene nooit last gehad van jeugdpuistjes.
Er is onderzoek gedaan naar de invloed van voeding, stress, hormonen en persoonlijk huidmicrobioom. In dit blog lees je hier meer over waardoor je deze vorm van acne beter kan begrijpen en beter weet wat je er zelf tegen kunt doen.
Je eigen unieke huidmicrobioom.
Een onevenwichtig microbioom kan voor huidklachten zorgen. Als je goede en je slechte bacteriën uit balans zijn, kun je hier last van krijgen. Iedereen heeft een eigen unieke samenstelling van verschillende bacteriën. Bij de geboorte is dit al bepaald. Het is niet bekend wat exact jouw unieke huidmicrobioom bepaald. Wel is bekend dat verschillende factoren zoals genetische achtergrond, leeftijd, geslacht, beroep, levensstijl, leefomgeving en het gebruik van antibiotica en cosmetica bepalend zijn voor de samenstelling van het huidmicrobioom.
De propionibacterium acnes komt bij iedereen voor en gedijt goed in talgrijke gebieden. Wanneer deze bacterie overheerst in een bepaald gebied kan deze zorgen voor (onderhuidse) ontstekingen.
De invloed van darmbacteriën op je huid
Als de darmflora niet in evenwicht is, komt dit bij sommige mensen tot uiting in de huid. Een goed werkende darmflora zorgt voor een goed werkend immuunsysteem en voor een normale afgifte van hormonen. Het is dus heel belangrijk om je voeding eens onder de loep te nemen en te kijken of de verscheidenheid aan voeding goed is en of de hoeveelheid van “slechte voedingsstoffen” niet te groot is. Het eten van suikers, zuivel en andere voedingsproducten met een hoge glycemische waarde laat ook de insulineproductie pieken en het IGF-1-hormoon stijgen met als gevolg de vorming van acne.
Als je darmflora rustig is, hoeft je lijf niet in de afweermodus te komen en dat betekent minder ontstekingen van de huid.
Invloed van hormonen
Het is bekend dat o.a. mannelijk hormonen invloed hebben op de talgproductie. Zowel bij jongens als bij meisjes vindt er een verhoging van dit hormoon plaats in de puberteit. Dit verklaart waarom veel tieners last krijgen van puistjes. Bij jongens stabiliseren de hormonen zich op een gegeven moment, maar meisjes blijven regelmatig last houden van schommelingen in de hormonen. Denk aan de menstruatie, de invloed van de anticonceptie op de hormoonafgifte, zwangerschap en menopauze. Afname van het hormoon oestrogeen kan ervoor zorgen dat de waterbindende stoffen in de huid minder goed werken. Hierdoor kan de huidbarrière minder goed werken. Die afname van oestrogeen en toename van testosteron verschilt continue in de maandcyclus. Dit verklaart ook waarom bij vrouwen, die gevoelig reageren op deze hormoonschommeling, de onrust van de huid sterk kan variëren.
De invloed van stress
Onder invloed van stress kan er een overproductie ontstaan van het hormoon cortisol. Dit hormoon kan acne verergeren. Ondermeer omdat het hormoon ervoor zorgt dat je meer trek hebt in suikers wat weer een insulinepiek geeft met alle gevolgen van dien. Maar langdurige stress zorgt ook voor een algeheel verstoorde huidbarrière.
Balans in en op de huid
Een verstoorde darmfuncie, een hormonale disbalans, een verhoogd cortisolgehalte. Dit draagt allemaal bij aan een chronisch ontstekingsproces in het lichaam met als mogelijk gevolg een acne huid bij een volwassene.
Bij overmatige talgproductie, door invloed van hormonen, kan de huid ‘verstopt raken’. Gebruik dan een exfoliërende reiniger om de huid ‘open’ te houden zodat teveel aan talg wordt verwijderd en de huid niet ‘verstopt’ raakt. Een product dat salicylzuur bevat kan hierbij helpen. Bovendien lost het talg op en vermindert daarmee de kans op (onderhuidse) ontstekingen.
Is de huidbarrière uit balans en lijkt het erop dat je huid vocht verliest, zorg dan voor goede hydratatie door het gebruik van hydraterende producten zoals Bio Hydra C serum.
Deze twee verstoringen in de huid komen vaak tegelijk voor. Je kan beide producten goed combineren.
Een derde product dat kan bijdragen bij ‘hormonale’ acne is een serum met retinol ofwel retinoïnezuur (vitamine A-zuur) dat de aanmaak van nieuwe huidcellen stimuleert en hiermee bijdraagt aan het herstel van de huidbarrière.
Onderzoek
Er is onderzoek gaande naar het enzym endolysine (een bacteriofaag) dat gericht werkt tegen de propionibacterie. Het lijkt erop dat dit enzym in de toekomst echt kan helpen acne tegen te gaan.
Vooralsnog is acne een kwestie van een verstoorde barrièrefunctie van de huid als gevolg van bovenstaande invloeden en moeten we van binnenuit en van buitenaf een goede balans zien terug te vinden.
Cosmetica, behandeling en leefstijl
De producten van Lira Clinical bevatten hoge concentraties actieve ingrediënten die de huidbarrière helpen te versterken, de vochtbalans te herstellen en de overaanmaak van talg tegengaan. Met het gebruik van goede huidproducten kom je al een heel eind.
Om sneller een nog beter resultaat te behalen kunnen professionele peelings en acnetherapie helpen de huidbarrière en vochtbalans te herstellen en de balans terug te vinden in jouw eigen huidmicrobioom.
Wat jij zelf het beste kan doen is, naast het gebruik van thuisproducten, je leefstijl onder de loep nemen en hier aandacht aan besteden.
Zorg goed voor jezelf en daarmee ook voor je huid. Mocht je twijfels hebben over wat voor jou de beste aanpak is, neem contact op en kunnen wij middels ons gratis huidconsult een plan opmaken.
Terug naar het overzicht