Lelijke genezing voorkomen

12 februari, 2019

Iedereen heeft wel eens een ongelukje in zijn leven. Je valt van je fiets, je brandt je aan een hete pan of je schaaft je. Over deze verwondingen gaat deze blog. Voor grote open wonden ga je uiteraard niet zelf aan de slag maar behandelt een wondverpleegkundige de wond. 


Of een wond herstelt met een litteken ligt eraan of de wond dieper gaat dan alleen de bovenste huidlaag. Een schaafwond geneest eigenlijk altijd mooi en vlak zonder littekenvorming als de condities van de wond en wondgenezing goed zijn. Een gewone pleister die de wond beschermt is voldoende. 

 
Wat doe je bij een diepere wond?

Bijvoorbeeld bij een snijwond. Zorg er bij een wond voor dat je helder bloed ziet. Zorg dat zoveel mogelijk vuil uit de wond is door deze bijvoorbeeld af te spoelen met water. Door het bloeden zelf komen de meeste bacteriën of andere lichaamsvreemde stoffen ook al de huid uit. 


Een wond geneest het beste door hem af te dekken met een antibacterieel zilverpleister. Dit helpt infecties voorkomen en is effectief tegen een grote groep bacteriën. Hiernaast bescherm je de wond door de bedekking. 

Veel mensen denken dat een wond het beste ‘aan de lucht’ geneest maar onderzoek wijst uit dat het genezingsproces van een wond in de droge lucht langer duurt en kan leiden tot irritatie van de wond en littekenvorming. 

Een wond die erg nat is moet juist zijn vocht kwijt kunnen en een droge wond heeft juist baat bij hydratatie. 

 
Wondgel 

De wond sluit zich al binnen 1 tot enkele dagen. Begin dan direct met de bio recovery balm van Lira. Deze gel helpt de huid te beschermen, hydrateren en herstellen. 

De recovery balm bevat het ingrediënt aloë vera, dit werkt verzachtend, kalmerend en vochtregulerend. Verder zit er zilver, goud, vitamine E, vitamine A en olie in wat zorgt voor bescherming en hydratatie. 


Siliconengel/pleisters

Om dikke, rode littekens te voorkomen kun je het gebruik van siliconen pleisters en/of gels overwegen. Ze verminderen ook de symptomen zoals pijn, jeuk en irritatie.

Deze zijn bij de drogist te koop. Bijvoorbeeld Hansaplast Med Littekenvervager of Dermatix siliconegel. De siliconenpleisters kunnen ook op recept via de huisarts of huidtherapeut besteld worden. In dat geval betaal je dit van je eigen risico. 

 
Wanneer kies je nu voor een ‘gewone wondgel’ en wanneer voor de siliconen preparaten?

Als je eerder in je leven een litteken hebt opgelopen die niet mooi is genezen is de kans groot dat dat dit keer ook gebeurt. In dat geval kun je uit voorzorg kiezen voor de siliconenvariant. 

Ook als je na 2 weken ziet dat het litteken steeds roder wordt en het lijkt erop dat de plek van de wond dikker wordt kies je voor deze variant.

Bij normaal genezende wondjes volstaat de recovery balm van Lira.

 
Wanneer kan de huidtherapeut iets betekenen in het cosmetisch verbeteren van littekens?

De verrichtingen die een huidtherapeut doet bij littekens zijn altijd gericht op het verminderen van door de patiënt als storend ervaren van littekens, niet op het verdwijnen van littekens. 

De huidtherapeut kan littekenmassage toepassen om een litteken en de huid rondom het litteken soepeler te maken. Deze vaardigheid kan ook aan de patiënt zelf worden geleerd. Bij vocht rondom een litteken kan oedeemtherapie worden toegepast. 

Verder kan de huidtherapeut tape toepassen of siliconenpreparaten bestellen. 

Als een litteken al wat ouder is en de kleur wijkt erg af van de omliggende huid kan camouflagetherapie uitkomst bieden. 

Bij acnelittekens kan de huidtherapeut peelings toepassen. 

Voor meer informatie over de behandelingen van littekens kijk hier.


Nog enkele tips:

Probeer bij een wond op een bewegend lichaamsdeel ervoor te zorgen dat de wond eerst goed dicht is alvorens dit lichaamsdeel volledig te belasten. 

Bouw de belasting van het lichaamsdeel zo mogelijk op zodat de wond niet telkens open gaat door de trekkracht die erop komt maar wel zo sluit dat het lichaamsdeel nog bewogen kan worden.


Houd een wond uit de buurt van de zon. Blootstelling aan de zon kan verkleuring van de huid veroorzaken en geeft meer kans op littekenvorming.

 

Terug naar het overzicht

Instagram