Oedeemtherapie

Wanneer u last heeft van oedeem houdt u vocht vast. Dit kan op alle plaatsen in het lichaam voorkomen. De oorzaak van het oedeem kan heel divers zijn. Vaak ontstaat oedeem na een operatie of na een behandeling met bestraling tegen kanker. U komt voor oedeemtherapie altijd op verwijzing van een arts bij mij voor behandeling. Het kan gaan om Lymfoedeem, lipoedeem of veneus oedeem.

 

Plan een GRATIS huidconsult >

 

Behandeltechnieken

Een behandeling van oedeem bestaat over het algemeen uit: zwachtelen om het vocht uit het gebied weg te stuwen, (bewegings/ademhalings) oefeningen om dit dagelijks te stimuleren, huidverzorgingsadviezen, manuele lymfedrainage en compressiemateriaal aanmeten.

 

Vóór de behandeling 

Wanneer u mij belt om een afspraak te maken, maak dan zo duidelijk mogelijk om welke klachten het gaat en om welk gebied om de eerste behandeling vlot en soepel te laten verlopen. Zo kan het zijn dat uw beide benen gezwachteld moeten worden en dat u niet meer in uw schoenen past. Hier kunt u rekening mee houden door bijvoorbeeld op slippers naar de praktijk te komen en een chauffeur mee te nemen. Neemt u bij de eerste afspraak de verwijzing van de arts alstublieft mee.

 

De behandeling 

De behandeling zal bestaan uit masseren, meten, huidverzorging, eventueel wondverzorging en eventueel zwachtelen. 

Bij doorverwijzing voor oedeem in de armen of benen wordt vrijwel altijd door de verwijzend arts gevraagd om ook een therapeutische elastische kous aan te meten.

 

Na de behandeling

Indien een kous is aangemeten kunt u deze kous zelf dagelijks aantrekken om zo druk van buitenaf te creëren waardoor de doorstroming van bloed en vocht wordt gestimuleerd. Naast het dragen van de kousen dient u zelf ook altijd in beweging te blijven voor de nodige druk van binnenuit. U heeft eventuele adviezen over huidverzorging gekregen die u kunt toepassen en u heeft ademhalings- en bewegingsoefeningen geleerd. Indien ander compressiemateriaal is aangemeten kunt u daarmee het oedeem ook zelf onder controle houden door het dagelijks te dragen.

 

Aantal benodigde behandelingen 

Het aantal benodigde behandelingen is afhankelijk van de snelheid waarmee het vocht afneemt en hoe u thuis de adviezen en oefeningen oppakt.  Vaak zijn er tussen de 6 en 12 behandelingen nodig om een stabiele situatie te creëren. Er wordt in het begin vaak twee keer per week behandeld. 

 

Vergoeding 

Indien de aandoening niet chronisch is wordt een beperkt aantal oedeem behandelingen vergoed vanuit uw aanvullende verzekering fysiotherapie. Klik hier voor een overzicht vergoedingen oedeembehandelingen (lymfedrainage) van alle zorgverzekeraars uit de aanvullende verzekering.

Bij chronische aandoening volgt na de eerste 20 behandelingen vergoeding vanuit de basisverzekering. Hierbij betaalt u eerst uw eigen risico. 

Compressiemateriaal wordt op verwijzing van een arts vergoed uit de basisverzekering. Hierbij geldt weer dat eerst uw eigen risico wordt aangesproken. 

Indien wond/ compressiemateriaal nodig is voor de behandeling, is hiervoor een machtiging van een arts nodig. U krijgt een formulier van de huidtherapeut mee die moet worden getekend door uw behandelend arts. U kunt vervolgens de materialen bij de apotheek ophalen en meenemen naar de praktijk. Vergoeding is hiervoor niet bij elke zorgverzekeraar mogelijk. Controleer dit zelf bij uw verzekeraar.

Voor oedeemtherapie op verwijzing, geldt dat uw huidtherapeut de declaratie voor u regelt. 

 

Afspraak maken

Voorafgaand aan de eerste behandeling bespreken we tijdens een intakegesprek de vragen, wensen en verwachtingen met elkaar.

Ik stel u vragen over uw gezondheid, bekijk uw huid en maak een foto. Hierna wordt het behandelplan opgesteld waarin bovenstaande punten aan bod komen. U tekent het behandelplan wanneer voor u alle informatie duidelijk is. Ook vragen we u om onze privacyverklaring te tekenen.


Het intakegesprek wordt in de meeste gevallen vergoed door de zorgverzekeraar indien u op verwijzing van een arts komt. Er wordt 45 minuten gereserveerd voor een intakegesprek.

 

Behandeling Tarief per behandeling
Oedeemtherapie zonder vergoeding €40,-

 

Een afspraak kunt u maken via 06-41760642, info@huidzorgderondevenen.nl of via het contactformulier op de website.

 

Terug naar het overzicht

Instagram