Waarom wordt mijn acné erger na de zomer? 

18 september, 2019

Acné bestaat meestal uit mee-eters, puisten en ontstekingen die de huid een behoorlijk oneffen en onsierlijk uiterlijk geven. Soms doen de ontstekingen zelfs pijn of je vindt ze zo ontsierend dat je er aan gaat pulken. Dit geeft dan juist weer grote rode vlekken in je gezicht. En in de zomer merk je dat je huid er vanzelf stukken beter uit gaat zien. Komt dit dan door de zon? 


De invloed van de zon op ontstekingen

De zon kan er inderdaad voor zorgen dat ontstekingen verminderen door de ontstekingsremmende werking die het heeft. Dat is gunstig voor je acné. Maar…. De zon doet tegelijkertijd nog meer in de huid wat later juist kan zorgen voor meer acné. 

 
De zon maakt je huid dikker 

Door de zon wordt je bovenste huidlaag dikker. Er blijven meer cellen op hun plek zitten en er is minder sprake van normale afschilfering van dode huidcellen. Dit effect is een beschermingsmechanisme van de huid tegen de zon. Er kunnen namelijk meer pigmentcellen als parasol dienen zodat je niet verbrandt. Maar tegelijkertijd wordt de talgklierafvoergang belemmerd door cellen die ervoor zitten. De talg kan niet goed weg uit de huid met als gevolg verstopte talgklieren. Dit blijft daar lekker een poosje zitten. Totdat het er echt uit moet en dan komen er vaak bacteriën bij die ervoor zorgen dat het een ontsteking wordt. 

 
De zon droogt de huid uit

Gunstig, zou je misschien denken. Maar niets is minder waar. Doordat de huid lichtjes uitdroogt door de zon wordt het talgaanmaaksysteem geactiveerd en wordt er meer talg aangemaakt. In combinatie met die verstopte talgklierafvoergang is dit niet erg handig. En juist als meer talg wordt aangemaakt gaat ook de, normaal onschadelijke, propionibacterie zich vermenigvuldigen. 


Bruine kleur door de zon

Als laatste zorgt de zon natuurlijk voor je mooie bruine kleurtje. De plekjes en vlekjes die er zaten worden gemaskeerd doordat de huid eromheen wat bruiner wordt. Plekjes en vlekjes vallen minder op. Heel fijn! Maar oei, ook die plekjes en vlekjes zijn mee verkleurt en vaak duurt het juist bij plekjes van de huid die niet helemaal intact zijn langer voordat pigment normaliseert dan bij de intacte huid. Het verschil in kleur wordt dus juist nog groter na de zomer waardoor plekjes meer opvallen. 


Al met al is het dus beter om je huid te beschermen tegen de zon en je bovenste huidlaag dun te houden (dode huidcellen een handje helpen te verdwijnen van de huid). Een exfoliërende cleanser is hiervoor geschikt. En een goede zonnebrand bij de acnéhuid, eentje zonder olie, is tegenwoordig ook verkrijgbaar. Bij Huidzorg De Ronde Venen adviseren we de Lira Pro exfoliating cleanser en de SPF Oil free factor 30 van Lira Clinical. 


Hoe doen mensen dat dan die in warme landen wonen waar altijd de zon schijnt? 

Volgens onderzoek is het inderdaad zo dat mensen met een donkere huid eerder last hebben van acné dan mensen met een blanke huid. De Aziatische huid ontsteekt het snelst en ontwikkelt het snelst littekens. Ook mensen daar raad ik dus aan om regelmatig zonnebrandcrème te gebruiken en de opperhuid dun te houden.

 

Terug naar het overzicht

Instagram